Vaatamisväärsused teel Tallinnast Pärnu

Kaisma terviserada. Autor: Kaisma Puhkeala, Puhka Eestis

Kas sõidate tihti Tallinnast Pärnusse ja tunnete, et tee on juba tüütuseni tuttav? Ehk on teil ka lapsed autos, kes kohe kuidagi ei viitsi nii kaua paigal püsida? Või otsite lihtsalt toreda sügisese roadtripi ideid? Kui nii, siis selles loos vaatame, mida põnevat võib näha teel Tallinnast Pärnusse.

Külaskäik Raplasse

Rapla keskväljak Autor: Katrin Kruusimägi, Puhka Eestis

Millal sina viimati Raplas käisid? Kui enam ei mäleta või ehk polegi sa veel sinna sattunud, siis nüüd tasub see väike linnake kindlasti üle vaadata. Tulge aga autost välja ja sirutage pisut jalgu.

Kindlasti võiksite jalutada Rapla kirikuni. See uhke uusromantilises stiilis hoone on nimelt Eesti ainuke kahe torniga maakirik.

Järgmisena jalutage kaasaegsele linna keskväljakule, mis on väga kena oma eritasapinnaliste betoonplaatide ja purskaevuga.  Neljapäeviti peetakse siin otse tootjalt tarbijale laata. Muudel nädalapäevadel saate aga kõhu täis kohvikus Hollivuud lounge.

Lastega reisijad võivad nüüd võtta ette väikse jalutuskäigu Rapla lasteparki, kus pere kõige väiksemad saavad liivakastis mängida, kiikuda, turnida ja liugu lasta, samal ajal kui vanemad pargipingil leiba luusse lasevad.

Kui olete puhanud, minge vaatama Rapla kivisilda või tehke jalutuskäik kaunil jõepromenaadil, vaadake parte ja otsige kirikuaiast üles Jaan Koorti kavandatud Vabadussammas. 

Klaasitootmine Järvakandis

Järvakandi Klaasimuuseum. Autor: Ülo Josing, Puhka Eestis

Järgmisena võiksite peatuda Eesti Klaasipealinnas Järvakandis. Siin nimelt tegutseb kolm klaasiga seotud ettevõtet ning lisaks on kõigil soovijatel võimalus külastada Järvakandi Klaasimuuseumit.

Muuseumis saate tutvuda eesti klaasitootmise ajalooga ning saate teada, kuidas valmistatakse erinevaid klaasesemeid. 

2024 on muuseumis avatud kannude ja klaaside näitus. Välja on pandud “Tarbeklaasi” tehase toodang. Kui tehas sai aastal 1953 esimese eestlasest töötaja, said vabriku tooted uue näo ning erinesid oma kujunduselt suurel määral ülejäänud Nõukogude Liidu tolleaegsest vabrikutoodangust. Näitus on nooremale vaatajale uus ja huvitav, vanemale külastajale pakub see aga palju äratundmisrõõmu.

Kaisma järve matkarada

Kaisma terviserada Autor: Tõiv Jõul, Visit Pärnu, Puhka Eestis

Edasi on aeg minna loodusesse. Teepeale jääb kaunis Kaisma järv ja selle ümber kulgev 6km pikkune Kaisma terviserada. Siin saab tunnetada vee rahustavat mõju, aga nautida ka metsa ja rabakeskkonda.

Kui järve ääres tekib soov veega veelgi lähedasemaks saada, siis saate puhkealalt laenutada paadi ning järvele sõitma minna.

Eesti Turbamuuseum

Tootsi alev on läbi aegade olnud tihedalt seotud turba tootmisega. 1938 rajati siia briketivabrik, mis andis tööd lausa 200 inimesele. Brikett oli väga populaarne küttematerjal kuni 1990ndate aastateni välja. 2011 ei tasunud briketitootmine end enam ära ning vabrik suleti. Nüüd aga tegutseb tootmishoone ruumides aga turbamuuseum.

Eesti Turbamuuseum on põnev kõigile tööstuse ja tootmise huvilistele. Siit saad vastused küsimustele “Mis on turvas?” ja “Kuidas seda töödeldakse?”. Muuseumi lähedalt läheb rabasse ka raudtee ning külastajatel on võimalik sõita paar kilomeetrit endise turbarongiga.

Tootmishoonete vahel ringi jalutades võib vaid ette kujutada, kui oluline oli tehasehoone siinsele alevile. Rajati ju turbatööstus rabade vahele ning alles seejärel tekkis tööstuse kõrvale töölisküla, millest on nüüdseks saanud alev. Tootsi külje all asub asub aga veel üks tootmisüksus. Nimelt Baltikumi suurim tuulepark, mis hakkas elektrit tootma vaid kuu aega tagasi.

C.R Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal

C.R Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal Autor: Elen Juurma, Puhka Eestis

Kui teil on veidike rohkem aega, siis võite teha teel Pärnusse väikse ringi ning käia ära ka Kurgjal. Siinne rohelusse uppunud vana talukompleks on C.R Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal ning pakub mõnusat vaheldust tööstus- ja tootmishoonetele.

Kindlasti on see maiuspala igale ajaloohuvilisele, kuid mõnus koht, kus ringi joosta ja loomi uudistada ka kõigile lastele. Nimelt tervitavad külastajaid siin veised lambad ja hobused.

Kui loomad vaadatud, suunduge uudistama näitust “C.R. Jakobson- Eesti vaimupõllu ärataja”. Tegu on toreda ja interaktiivse näitusega, kus eksponaate saab ka katsuda. Näitus tutvustab Jakobsoni elu olulisemaid sündmuseid, paiku ja inimesi ning me saame teada ka millised olid mehe südamesoovid. Pärast külaskäiku puhake jalga kohvikus. Menüüst leiate kohalikust toorainest valmistatud maitsvat toitu.

Tori põrgu 

Tori põrgu Autor: Innervisionteam, Visit Pärnu, Puhka Eestis

Nüüd on aga aeg sõita põrgusse! Tori jõe kaldajärsakus asub salapärane avaus, millest sai alguse käik kaugele maasügavusse. Mõnede andmete järgi oli maasügavusse minev käik lausa 32 meetrit pikk.

Kahjuks koopasse tänapäeval enam sisse ei pääse, sest lagi varises sisse, kuid Tori põrgu on sellegipoolest uudistamist väärt.

Leave a comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga